Drobtinice – VABILO LITERARNI NATEČAJ

LITERARNI NATEČAJ SC MLADINSKI DOM MARIBOR – D R O B T I N I C E

SC Mladinski dom Maribor razpisuje 1. literarni natečaj za izvirno še neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku za otroke, mladostnice in mladostnike v Strokovnih centrih in Prevzgojnem domu.

1. PRIJAVE
Tema pesmi je “neizrečene besede”. Pesem naj obsega največ 10 verzov. Vsaka avtorica, avtor lahko pošlje do največ dve pesmi na določeno temo. Vsaka pesem mora biti tudi opremljena s šifro.
Poslano pesem morate zraven šifre, opremiti še z ustrezno kategorijo in sicer:
I. kategorija – prvi dve triadi O.Š,
II. kategorija – zadnja triada O.Š. in
III. kategorija – dijakinje in dijaki SŠ.

2. OBLIKOVNO – TEHNIČNI IN DRUGI POGOJI
Prijavljena pesem naj bo napisana v pisavi Times New Roman, v velikosti 12 in z medvrstičnim razmikom 1,5. Vsaka avtorska pesem mora biti opremljena s poljubno šifro (ne imenom in priimkom avtorice, avtorja), ter kategorijo (I., II. ali III. kategorija). Pesmi, ki ne bodo zadostile navedenim kriterijem, bodo izločene. Organizator si pridržuje pravico, da izloči tudi žaljive pesmi in pesmi, ki kakorkoli navajajo k nestrpnosti in nasilju.
Podatki o avtorici, avtorju naj bodo v posebej priloženi kuverti (če pošiljate po pošti) oziroma navedeni v posebni priponki (če pošiljate v elektronski obliki) in naj zajemajo: ime in priimek avtorice, avtorja, starost in institucijo, v kateri avtorica, avtor biva. Zraven avtorice, avtorja naj bodo tudi podatki o mentorici, mentorju (ime in priimek, ter kontaktna telefonska številka in elektronski naslov).

3. OBJAVA BESEDILA
Izbrane pesmi bodo objavljene v elektronski obliki na spletni strani SC Mladinski dom Maribor pod zavihkom Drobtinice.

4. NAGRADE
Med izbranimi pesmimi bo strokovna žirija izbrala prve tri najboljše pesmi v vsaki kategoriji, za katere bo organizator podelil knjižne nagrade. Mentoricam, mentorjem nagrajenih prispevkov bodo podeljena priznanja. Priznanja o sodelovanju bodo prejeli tudi avtorice, avtorji nenagrajenih prispevkov in njihove mentorice, mentorji. Uradna podelitev nagrad in priznanj bo na literarnem večeru v mesecu marcu, ko obeležujemo svetovni dan poezije. Točen datum, lokacija in ura prireditve bo javljena vsem sodelujočim po elektronskem naslovu, ki ga bodo navedli.

5. STROKOVNA ŽIRIJA
Poslane pesmi, ki bodo ustrezale razpisanim kriterijem, bo pregledala strokovna žirija natečaja. Strokovna žirija je sestavljena in jo zasedajo tri strokovne osebe iz področja literature: Mojca Andrej – pesnica in pisateljica, Marjan Rajšp – romanopisec in knjižničar, ter Jaka Ravnik – mladinski literat. Strokovna žirija bo ocenjevala kreativnost, slog, jezik, vsebino, inovativnost, sporočilnost, literarno kakovost in vtis posameznega besedila. Strokovna žirija ne bo imela vpogleda v avtorstvo prispevka, saj bodo vse pesmi opremljene s šifro.

6. AVTORSTVO
Avtorica, avtor pesmi mora biti otrok, mladostnica ali mladostnik, ki je nameščen v eno izmed navedenih institucij v Sloveniji in sicer; Strokovni center: stanovanjska skupina, vzgojna skupina, intenzivna skupina, terapevtska skupina… ali Prevzgojni dom. Avtor-ica, avtor s poslanim literarnim delom dovoljuje objavo svojega dela v elektronskih medijih.

7. ROK ZA ODDAJO
Rok za oddajo pesmi je sreda 18. december 2024 na naslov: SC Mladinski dom Maribor, ulica Saše Deva 21, 2000 Maribor s pripisom za natečaj Drobtinice, ali na elektronski naslov: drobtinice@sc-mdm.si. Pod zadevo napišite “Drobtinice”.
Prispevki, ki se pošljejo v pisni obliki v pisemski ovojnici morajo biti podpisani le z geslom in kategorijo. Podatki o avtorici, avtorju in mentorici, mentorju naj bodo v posebni in zaprti pisemski ovojnici, označeni z enakim geslom kot prispevek.
Prispevki poslani po elektronski pošti naj bodo označeni s šifro in kategorijo , ter posebej ločeno priponko, o podatkih avtorice, avtorja in mentorice, mentorja.
Imena izbranih avtoric, avtorjev bodo v dveh mesecih po zaključku natečaja objavljena na spletni strani SC Mladinski dom Maribor, pod zavihkom DROBTINICE. Nagrajenke, nagrajenci in mentorice, mentorji bodo obveščeni tudi po elektronski pošti.

D R O B T I N I C E: Mihaela, Patricija, Maja in Vasja

Dodatne informacije e-naslov: drobtinice@sc-mdm.si.