Pripravljalni obisk v Vilnius Šilo Educational center, Litva

Pripravljalni obisk smo izvedli v mesecu jauarju 2024 in je bil namenjen spoznavanju in oblikovanju sodelovanja v katerem bi oboji imeli korist. Pripravljali smo mobilnost na katero bomo šli skupaj z našimi otroci in mladostniki. Obiska smo se udeležili Tatjana, Drago in Milan, vzgojitelji v enoti 4, v kateri izvajamo projekt.

Obisk v Vilniusu se je začel s stikom z zimo  na severu Evrope, ampak dobro pripravljeni smo tudi to zmogli.  V Vilniusu so nas gostili v šoli za otroke s posebnimi potrebami in nam pokazali svoj način dela in tudi način dela v podobnih šolah v okolici. Izkazali so se kot izjemni gostitelji.

Dogovorili smo se o sodelovanju, določili datume in odgovornosti. Istočasno smo tudi bili v izvidnici, kateri kulturni in družabni doživljaji so nam dostopni v uradnem delu mobilnosti in  tudi v prostem času.

Na mobilnosti bomo krepili naše duševno zdravje, participacijo, jezikovne kompetence, sodelovanje, zavedanje, spoštovanje, življenje v skupini. Vse to skupaj z našimi gostitelji, s katerimi se bomo skupaj učili in prenašali znanje na delavnicah in druženjih.

Po nekaj dnevih raziskovanja in priprav smo se iz pripravljalnega obiska polni vtisov vrnili domov.

Na mobilnost odhajamo v septembu 2024 in se izjemo veselimo.

Pripravil: Milan Došen, STS4, koordinator projekta, milan.dosen@guest.arnes.si