Troje deklet, trije fantje in dva spremljevalca smo se od 11. do 17. maja 2017  odpravili pogledati Beograd in Skopje. Pogledali smo si turistične, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Predvsem smo želeli videti, kako živi mladina v sorodnih institucijah.

V Beogradu so se naši mladi hitro začeli družiti s svojimi srbskimi vrstniki, saj jezik ni bil prevelika ovira. Oni so nam tudi pokazali nekaj svojih zanimivosti: Kalemegdan, živalski vrt, Avalo in znamenito Knez Mihajlovo, kjer smo si privoščili zelo dober sladoled. Sami smo spoznali Skadarlijo, Hišo cvetja na Dedinju, cerkev Sv. Save, na poti v Skopje pa še mesto Niš in znamenito Ćele kulo.

V Skopju in okolici smo veliko časa porabili za ogled Novega (dela) mesta in pa znamenito staro skopsko čaršijo. Nad Skopjem je hrib, po obliki podoben Pohorju, pa tudi približno toliko visok – imenuje se Vodno. Do vrha pelje gondola, vendar od polovice, na vrhu pa je 86-metrski milenijski križ, ki je ponoči osvetljen. Vodno je turistični in rekreacijski prostor. Z njega smo se spustili peš.

Odpravili smo se na izlet na Ohrid, si ga ogledali, z barčico zapluli po jezeru in se v povratku ustavili v t. i. Republiki Vevčani. Zanimivo.

Dan pred odhodom domov smo bili v soteski Matka in v eko vasi. Zadnji dan smo le potovali, saj je pot bila dolga čez tisoč kilometrov.

Najbolj pomembno pa nam je bilo druženje!

V Beogradu smo bivali v ustanovi, ki se imenuje Zvečanska – centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine, Beograd.

V Skopju smo bili nameščeni v ustanovi z imenom Centar za obrazovanje i rehabilitaciju Partenija Zografski, Skoplje.

Mladinski dom Maribor sodeluje v projektu sodelovanja in povezovanja s sorodnimi institucijami na področju nekdanje skupne države SFRJ. Zato stroškov z bivanjem nismo imeli. Redno sodelujemo z ustanovami iz Sarajeva, Splita, Beograda, Skopja, Bijele, Tuzle, Novega Sada…

Drugo leto gremo na podoben projekt, z drugo ekipo in spremenjenim programom.

Vzgojitelj: Konrad Zajc