Konec oktobra 2017 smo se otroci, mladostniki in vzgojitelji stanovanjske skupine 4 odpravili na dvodnevni izlet na Slovaško. Zgodaj zjutraj smo se s kombijema odpeljali proti avstrijski meji, mimo Graza in Dunaja proti glavnemu mestu Slovaške, Bratislavi.

Najprej smo si ogledali ostanke gradu Devin, ki se veličastno dviga nad reko Donavo, ki na tem mestu predstavlja avstrijsko-slovaško mejo.

Nadalje nas je pot vodila v bratislavski živalski vrt. Kljub deževnemu vremenu smo lahko videli večino tam živečih živali. S hudomušnim vedenjem so nas najbolj navdušili šimpanzi ter veličastne žirafe.

Del živalskega vrta je namenjen obdobju dinozavrov, ki so s pomočjo sodobne tehnologije »oživeli« in nam nagnali strah v kosti.

Po nastanitvi v enem od bratislavskih hotelov smo se s tramvajem – in vožnja z njim je bila prav posebno doživetje – odpeljali v center mesta na tradicionalno slovaško večerjo. Med drugim smo poizkusili tudi bryndzove halušky (krompirjeve cmoke s fermentiranim ovčjim sirom) in pirohy (cmoki z ocvirki).

Drugi dan smo preživeli v centru Bratislave, ki se bohoti s številnimi baročnimi zgradbami. Najprej smo se povzpeli na bratislavski grad, do katerega vodijo številne poti. Grad je lepo ohranjen, s stalnimi razstavami in prekrasnim angleškim vrtom. Po sestopu smo v center mesta vstopili skozi znamenita Mihaelova vrata, na katera smo se tudi povzpeli, in si ogledali tamkajšnjo razstavo. Na vrhu nas je čakala nagrada – prekrasen razgled na glavno slovaško mesto. Ogledali smo si gotsko katedralo sv. Martina in posebne kipe, ki so značilni za mesto, to so lepi Naci, mož iz kanalizacije, mož na klopi, modra cerkev. Ob obrežju reke Donave smo nato prispeli do glavnega mostu, prečkali mogočno reko Donavo – dvoetažni most (zgornji del je namenjen avtomobilom, spodnji del ljudem)  ter si na razglednem stolpu, ki je visok 85 metrov (z dvigalom v 45 sekundah), privoščili pijačo in uživali v razgledu.

Čas je (pre)hitro minil in že smo se vrnili do kombijev ter se podali na pot proti domu. Izlet v Bratislavo ima za nas globok pomen: še bolj in bolje smo spoznali, hkrati pa smo se zares povezali kot skupina. Poleg tega pa smo spoznali še lepote zares lepega mesta.

Vzgojitelji stanovanjske skupine 4